Ipolyvisk – Kútyika

Kerekerdő közepe - Kútyika

A program igénybevételével kapcsolatos információ:
Vezető kérhető, a vezető a program helyszínén csatlakozik

Önállóan, vezető nélkül is megvalósítható program

A program igénybevételének időszakai:
Egész évben elérhető

A program egyéb körülményektől függ, egyeztetés szükséges az igénybevétel előtt: amennyiben a látogatók szeretnék a kápolnát belülről is megtekinteni szükséges az időegyeztetés.

A kikötési ponttól a helyszín elérésének időtartama:
gyalog: 80 perc
kerékpárral: 45 perc

A program az alábbi nyelveken érhető el:
magyar
szlovák

A programot igénybe vevő személyek száma:
Korlátlan.

A program becsült időtartama:
30-45 perc a vezetés, a helyszínen töltött további idő egyénileg tervezhető

 

A program leírása

Kútyika? Kerekerdő közepén magasodó takaros kápolna, amely ideális hely elbújni a falvak, városok zajától, tökéletes pihenő és elmélkedőhely.
Az erdő mélyén egy kis tisztás rejti az 1829-ben épült Hétfájdalmú Szűzanya kápolnát, ahová minden év szeptemberében a község hívő lakossága ellátogat. A kápolnától pár méterre a sűrű belsejébe haladva, arcunkat felfrissülhetjük a feltörő forrásvízzel, melynek a helyiek csodatévő erőt tulajdonítottak (a forrásvíz fogyasztásra nem alkalmas). Számos legenda és történet övezi a helyet. Könnyen pihenőhelyévé válhat egy hosszabb gyalog-, vagy biciklitúrának. Gyalog, kerékpárral, de kocsival is könnyen elérhető, csupán a sáros, esős időszakban kell mellőznünk a járművünket, mivel könnyen a sár foglyaivá válhatunk. Gyermektáborok állandó helyszíne, kellemes időtöltés és elmélkedés színtere. Ha előre jelezzük a látogatás szándékát, lehetőségünk nyílik a kápolna belsejébe is betekinteni. A Kútyikához vezető úton, amennyiben azt előre jelezzük, betérhetünk Laci bácsi telephelyére, ahol megtekinthetjük az ott élő haszonállatokat, a bátrabbaknak egy kis állatsimogatásra is lehetőségük van. Továbbá elhaladunk a Viski Tó mellett, utunk során találkozhatunk fácánokkal, őzekkel, szarvasokkal egyaránt, akik a frissen feltörő forrásnak is állandó vendégei. Madárénekből sincs hiány, mely teljesen elnyomja a külvilág zaját és hozza még közelebb a látogatókhoz az erdő világát.

 

Az igénybevétel speciális feltételei:
Túrázáshoz szükséges kellékeket a látogatók biztosítják. Minden esetben kérjük betartani az erdei túrázás és a kegyhelyen való viselkedés szabályait.

Milyen életkorúaknak ajánlott a program, illetve életkorhoz kötött-e a részvétel?
Nincs életkori megkötés

További információ és időpontfoglalás:
Baka Anita
tel. +421904296235, email: baka.anita@gmail.com

Ipolyvisk Községi hivatal
tel. +4210367421089, email: ocuvyskovce@gmail.com

A helyszínek GPS koordinátái:
Kútyika: N 48°5'9.1212"  E 18°50'36.2508"
Laci bácsi telephelye: N 48°4'3.36"  E 18°50'58.4016"

KutyikaKutyikaKutyika