Nagycsalomja – Falumúzeum

A Falumúzeumban  élnek a népi hagyományok

A program igénybevételével kapcsolatos információ:
Csak vezetővel vehető igénybe, a vezető a kikötési pontnál csatlakozik

A program igénybevételének időszakai:
Egész évben elérhető program

Előzetes időpont megbeszélés szükséges (lásd lentebb) - Hétköznap 8-tól  16 óráig, legalább 2 nappal előbb kell szólni,  hétvégén pedig 1 héttel előre megbeszélt időpont

A kikötési ponttól a helyszín elérésének időtartama:
gyalog: 10 -20 perc
kerékpárral: 5 perc

A program az alábbi nyelveken érhető el:
magyar
szlovák

A programot igénybe vevő személyek száma:
minimum: nincs maximum: nincs

A program becsült időtartama:
Falumúzeum látogatása 0,5 óra, egyéni program megszervezése /pl. sütögetés…./ 2 -3 óra

 

A program leírása

A csalomjai főutcán található a 2009-ben megnyílt falumúzeum.  A cseréptetős ház egy-egy szoba-konyhás lakásrészből áll. Hatoszlopos déli tornáca az udvarra néz, ahol egy kis nyári  konyha, valamint egy téglás boltíves ásott pince található. A közelében álló kerekes kút valamikor gémeskútként funkcionált. Hangulatos tavacska tavirózsákkal és apró halakkal teli, az udvaron épített kemence, és fedett tornác sütögetésre, szórakozásra, vagy csak pár békés pillanat eltöltésére alkalmas hely, amely  feleleveníti az elődeink hagyatékát. Az ásott kutat gömbölyű patakkővel rakták ki. Előtte látunk egy Csalomján készült szőlőprést, döngölőt és egy szűrőt.

Az elsőház valójában tisztaszobaként szolgált, e snnek berendezését próbáltuk rekonstruálni. Magasabbra vetett ágy, párnákkal, ágyneművel a régi idők hangulatát idézi meg. Szentképek a falon, bölcső kézzel faragottt, helyben készített faragott asztal, ruhásszekrény és benne a csalomjai viselet szép darabjai, sublót telis tele női és férfi vászon ruhadarabokkal, a sublóton házi oltár, biblia.

A konyha berendezése : öntöttvas kályha, kétajtós konyhaszekrény és sok-sok fontos konyhai tartozék, festett tányérok, kávédaráló, mérleg és meg sok konyhai eszköz, mint pld.sütő lapát, vékák, mozsarak, hímzett falvédők, törülközők, tükör stb. Továbbá található itt vetőfa, tiló, motolla.  A hátsó szobában van néhány fonott kosár, lóca, és gazdag fotóanyag, amely a régi Csalomját dokumentálja.

 

Az igénybevétel speciális feltételei:
Nincs.

Milyen életkorúaknak ajánlott a program, illetve életkorhoz kötött-e a részvétel?
Korhatár nincs

További információ és időpontfoglalás:
Vandová Jarmila  +421 915 807 787 /hétfő – péntek, 09.00 – 15.00/
http://emlekhelyek.csemadok.sk/emlekhelyek/falumuzeum-2/